. Ma Friderika napja van.
A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet
2013-11-24 22:08:36
A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet

A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet

Meglepőnek tartják az MTI által megkérdezett kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek a Kúria ítéletét, amelynek értelmében nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók.

 

A Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy a Kúria precedens értékű döntést hozott a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében. Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során. 

Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben ötven százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak. A rendeltetésüknél fogva a vasárnap is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak – olvasható a Magyar Nemzetben.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta, hogy a Munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést kétféleképpen szabályozza. Kimondja, hogy vannak intézmények, amelyek vasárnap is rendeltetésszerűen működnek, egyebek között a rendőrség, a tűzoltóság vagy a kórházak, míg a kereskedelemből ide sorolhatóak a benzinkutak. A törvény szerint aki nem rendeltetésszerűen végzi a tevékenységét vasárnap, de ki akar nyitni, mert kereskedő vagy gyártóüzem, fizessen ötven százalékkal több bért a dolgozóinak, de emellett a heti két szabadnap jár. Közölte, a kereskedelem elfogadta és betartotta ezeket az előírásokat, amelyek már a régi törvénykönyvben is szerepeltek.

– A a Kúria ítélete meglepő, hisz eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni. A Kúria ezzel a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, ugyanakkor azt nem mondja, hogy tilos vasárnapi bérpótlékot adni. A kereskedők jelenleg mérlegelik a kialakult helyzetet. A munkaügyi ellenőrzéseken és a bíróságokon korábban olyan döntések születtek, hogy a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás nem rendeltetésszerű. Ha egy cég a Kúria döntése alapján úgy dönt, hogy nem fizet vasárnapi pótlékot, egy esetleges munkaügyi pert később biztosan elveszít a dolgozóval szemben – mondta Vámos György.


Sálinger József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a Kúria döntéséből nem következik az, hogy átalakul az eddigi gyakorlat, és mostantól nem kell bérpótlékot fizetni. Hozzátette: megdöbbenéssel fogadták a hírt, és mindenképpen szeretnék megvédeni a dolgozóknak a hétvégi munkáért járó plusz juttatást. A szakszervezet munkajogászaival a következő napokban alakítja ki a részletes álláspontját.

 

Forrás: privátbankár.hu

Utoljára frissítve: 2013-11-24 22:10:29

További híreink
Molnár Gyula koncepciós per áldozata
Nehrer Péter alkotmánybíró akar lenni?
2013-10-30 23:09:42, Hírek, Jogi rovat Bővebben
A törvény szerint lopásnak számít a lomizás
Újabb megélhetési forrás forog kockán
2013-09-26 18:41:45, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Molnár Gyula sajtópert vesztett
Vajon lesz folytatás?
2013-06-27 23:27:37, Hírek, Jogi rovat Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Örömmel üdvözölték a hírt múlt pénteken, hogy a 25. Budapest Pride-ot köszöntendő többek között Ferencváros po...
Bővebben >>