. Ma György napja van.
A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet
2013-11-24 22:08:36
A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet

A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet

Meglepőnek tartják az MTI által megkérdezett kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek a Kúria ítéletét, amelynek értelmében nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók.

 

A Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy a Kúria precedens értékű döntést hozott a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében. Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során. 

Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben ötven százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak. A rendeltetésüknél fogva a vasárnap is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak – olvasható a Magyar Nemzetben.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta, hogy a Munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést kétféleképpen szabályozza. Kimondja, hogy vannak intézmények, amelyek vasárnap is rendeltetésszerűen működnek, egyebek között a rendőrség, a tűzoltóság vagy a kórházak, míg a kereskedelemből ide sorolhatóak a benzinkutak. A törvény szerint aki nem rendeltetésszerűen végzi a tevékenységét vasárnap, de ki akar nyitni, mert kereskedő vagy gyártóüzem, fizessen ötven százalékkal több bért a dolgozóinak, de emellett a heti két szabadnap jár. Közölte, a kereskedelem elfogadta és betartotta ezeket az előírásokat, amelyek már a régi törvénykönyvben is szerepeltek.

– A a Kúria ítélete meglepő, hisz eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni. A Kúria ezzel a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, ugyanakkor azt nem mondja, hogy tilos vasárnapi bérpótlékot adni. A kereskedők jelenleg mérlegelik a kialakult helyzetet. A munkaügyi ellenőrzéseken és a bíróságokon korábban olyan döntések születtek, hogy a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás nem rendeltetésszerű. Ha egy cég a Kúria döntése alapján úgy dönt, hogy nem fizet vasárnapi pótlékot, egy esetleges munkaügyi pert később biztosan elveszít a dolgozóval szemben – mondta Vámos György.


Sálinger József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a Kúria döntéséből nem következik az, hogy átalakul az eddigi gyakorlat, és mostantól nem kell bérpótlékot fizetni. Hozzátette: megdöbbenéssel fogadták a hírt, és mindenképpen szeretnék megvédeni a dolgozóknak a hétvégi munkáért járó plusz juttatást. A szakszervezet munkajogászaival a következő napokban alakítja ki a részletes álláspontját.

 

Forrás: privátbankár.hu

Utoljára frissítve: 2013-11-24 22:10:29

További híreink
Molnár Gyula koncepciós per áldozata
Nehrer Péter alkotmánybíró akar lenni?
2013-10-30 23:09:42, Hírek, Jogi rovat Bővebben
A törvény szerint lopásnak számít a lomizás
Újabb megélhetési forrás forog kockán
2013-09-26 18:41:45, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Molnár Gyula sajtópert vesztett
Vajon lesz folytatás?
2013-06-27 23:27:37, Hírek, Jogi rovat Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>