. Ma Márk napja van.
A törvény szerint lopásnak számít a lomizás
2013-09-26 18:41:45
A törvény szerint lopásnak számít a lomizás

A törvény szerint lopásnak számít a lomizás

A hulladéktörvény egyértelműsítette, hogy a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek. Aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el – tudatta a FővárosiÖnkormányzati Rendészeti Igazgatóság.

 

Kiemelték: ha a jogtalan eltulajdonítás miatt az FKF Zrt-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen – vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve – követik el, az elkövető akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek. Emlékeztettek rá: a kitett lomok tulajdonviszonya a törvényi szabályozás előtt rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni az üzletszerű begyűjtők, a „lomisok” ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre. A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés akár elzárással is büntethető. A főszabály szerint az elzárás legalább egy, legfeljebb hatvan napig tarthat.

 

A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint. A közterület-felügyelők tettenérés esetén – ha bűncselekmény gyanúja áll fenn – a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.   A közterület-felügyelők fellépnek azok ellen is, akik a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályokat nem tartják be, nem a megengedett időben teszik ki a lomhulladékot a közterületre vagy tiltott hulladékot raknak ki. Ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak – környezetvédelmi hatóságként –, a fővárosi főjegyzőnek, valamint – jogellenesenelhagyott hulladékok esetében – a kerületi jegyzőnek van eljárási kötelezettsége. Köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5-50 ezer forint között helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethető a szabálysértő.

ÖS
Fotó: Kurir

Utoljára frissítve: 2013-09-26 19:06:20

További híreink
A rezsi mellett a munkabér is csökkenhet
Meglepő Kúria-döntés
2013-11-24 22:08:36, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Molnár Gyula koncepciós per áldozata
Nehrer Péter alkotmánybíró akar lenni?
2013-10-30 23:09:42, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Molnár Gyula sajtópert vesztett
Vajon lesz folytatás?
2013-06-27 23:27:37, Hírek, Jogi rovat Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>