. Ma Auguszta napja van.
A Zen kolostor titka 1
2013-08-15 08:01:33
A Zen kolostor titka 1

A Zen kolostor titka 1

Az Ember, aki karate ágat alapított Magyarországon, vad és zabolátlan ifjúként utazott Japánba. Akkor még csak azt tudta, hogy a karate kell neki. Kell, mert látott egy filmet, amiben egy hozzá hasonló hatvan kilós ember könnyedén földhöz vágott egy mázsán felülit, és ő meg akarta semmisíteni az ellenfeleit. Mire meg tudta tenni, nem akarta. A technikai tudással együtt a Zen bölcsességet is magába szívta.

 

Az, hogy szülei válása után Réti István problémás gyerekké vált, enyhe kifejezés. Intézetbe került, ahonnan megszökött. Bujkált, de elkapták, és javítóba vitték. Érettségi után minden pénzét elszórakozta, csajozott és verekedett. Hiába élvezte azonban ezt az életformát, mindvégig ki akart törni belőle.

 

Köveskálon, a saját Zen kolostorában látogattuk meg. Ott jártunk, ahova újságíró még nem tehette a lábát, és tulajdonképpen most se tette. A Mester fogadta a tanítványát, és megengedte, hogy találkozójukról írjon a Hírhatárnak.

 

– Érettségi után tengerésznek jelentkeztem – fogott bele a Zen-Do világában néven ismert Mester élete történetébe. – A főorvos ugyan szemüvegeseknek nem adta meg az engedélyt, de akkor épp szabadságon volt, a helyettese pedig átengedett. Legnagyobb sajnálatomra a főorvos az utolsó napon visszajött a szabadságról, és visszavonta az engedélyt. Így kerültem egy luxusétterembe, ahol az első pár hónapban ki se tehettem a lábamat a konyhából. Lépésről lépésre tanultam meg mindent, beleértve a protokollt is, amiből sok évvel később éltem.

 

A luxusétterem után egyik szállodából a másikba ment dolgozni, és sorra nyerte a gasztronómiai versenyeket. Sikerei jutalmaként felsoroltak neki néhány országot, ahova kimehet három évre dolgozni, és ő gondolkodás nélkül Japánt választotta.

 

– Degenerált kiskölyök voltam, aki abban lelte örömét, hogy eszik, iszik, verekszik, alszik, csajozik. Előfordult, hogy egy év alatt 136 nővel voltam. Rengeteget kerestem. Amikor anyám fizetése havi kétezer forint volt, én vendéglátósként három-négyezret is összeszedtem egy nap alatt, de mindet elszórakoztam. Dohányoztam és kőkeményen ittam, de tudtam, hogy egyszer kitörök ebből a helyzetből.

 

Ezért kezdett karatézni?

 

– Szó sincs róla! Szerettem bunyózni, még hozzá úgy, hogy az ellenfelet ellenségként kezeltem, és meg akartam semmisíteni, ami hatvan kilósan enyhén szólva illuzórikus. Akkortájt láttam egy dokumentumfilmet a karatéról. Csak lestem, hogy egy akkora ember, mint én, könnyedén földhöz vág egy két méterest, és azt gondoltam, ez kell nekem. Amikor elindultam Japánba, annyit már éreztem, hogy ez megváltoztat. Budapesten, félúton a repülő lépcsőjén eldobtam a cigimet és az öngyújtómat azzal, hogy soha többé nem dohányzom. Kint azt is megfogadtam, hogy soha többé nem iszom egyetlen korty alkoholt sem, és a következő harminc ezt be is tartottam. Az utóbbi tíz évben rájöttem, hogy néha egy-egy pohár alkoholt bárki megihat, de a dohányzáshoz nem tértem vissza. Japánban teljesen megváltoztam.

 

A fiatal Rétinek Tokióban rengeteg volt a dolga. A magyar állam felesben egy japán milliárdossal – akiről az üzlet után derült ki, hogy a yakuza egyik főnöke – magyar éttermet nyitott. Az ezzel járó munka mellett azonban egy pillanatra se felejtette el, miért választotta a felajánlott lehetőségek közül épp Japánt.

 

– Barátommal, Szloboda Sanyival sorra jártuk az iskolákat, de mindenhonnan kidobtak bennünket azzal, hogy fehér embert nem tanítanak. Bementünk tanácsért a követségre, ahol megadták az egyetlen nemzetközi szinten gondolkodó mester nevét. Azonnal mentünk a dojóba (edzőterem – a szerk.), hogy jelentkezzünk Sadaharu Fujimoto mesternél. Egy hosszú sikátoron kellett végigmennünk, ahol egy hatalmas tölgyfaajtó mögött egy fiatal fiúval találkoztunk. Amikor elmondtuk neki, miért jöttünk, felment egy lépcsőn. Kisvártatva visszajött, meghajolt és azt mondta, beszélt a mesterrel, adjuk meg a telefonszámunkat, majd hívnak. Miután egy-két napig senki nem telefonált, rájöttem, arra kíváncsiak, kitartóak vagyunk-e. Visszamentünk. Ezúttal egy másik fiúval találkoztunk, és ahogy belefogtunk a mondókánkba, intett, hogy tudja, és leültetett minket seizába (európai szemmel nézve sarkon ülés – a szerk.). Soha nem ültem még úgy, és seizában elsőre fán ülni elég szép. Ahogy műlét az idő, egyre jobban fájt mindenem, már visítottam. Sanyi barátom sokkal fegyelmezettebb volt nálam, ő mondta, ne mocorogjak, mert szerinte figyelnek. Egy óra múlva végre előjött a fiú, és azt mondta, menjünk haza, majd telefonálnak. Alig tudtunk felállni, mielőtt hazamentünk, kint leültünk egy kicsit.

Tudtuk: ez már tanítás, próbatétel, és másnap reggel megint odamentünk, aztán még háromszor vagy négyszer. Az utolsó alkalommal félóra után annyira elfáradtam, hogy tartanom kellett magam, ne kezdjek el sírni, vagy ne dőljek el. Felnéztem, és körülbelül hat méterre szemben ült egy ember fekete ruhában, gyönyörű családi címerrel. Annyira mozdulatlanul ült, hogy azt hittem, egy szellem. Teljesen lemerevedtem. Barátomra sandítottam, láttam, hogy ő is észrevette, sőt, intett, hogy maradjunk csendben, mert ott van valaki, akiről azt se tudjuk, hogyan került oda. Végül kiderült: ő volt Sadaharu Fujimoto, és fél év múlva megmutatták, hogy a teremben tolóajtó van ugyanolyan mintával, mint a mögötte lévő fal. A mester leül mögé, és aki nem elég figyelmes, nem veszi észre, hogy csendben eltolják. Akkor még semmit nem vettem észre, sőt, egy idő után odanézni se mertem. Mire összeszedtem magam, az nem volt ott, viszont megjelent a gyerek és mondta, hogy a mester látott bennünket, húzzunk haza, majd telefonálnak. Nem vártunk hívást, reggel mentünk. Jött szembe egy fickó, akivel a Mester két hófehér karate git küldött. Egyedül fel se tudtuk venni, de miután segítséggel átöltöztünk, végre elkezdődött az első edzés.

 

Az egykori pesti vagányt 22 perccel első Shobu-kai edzése kezdete után ájultan húzták ki a kertbe. Miután fellocsolták, a Mester kicsit megrugdosta, jelezve, hogy menjen vissza. A második menet 10 percig tartott, de akkor már magától ment vissza. A következő hat hétben még ötször-hatszor elájult, de eszébe se jutott feladni.

 

– A Mester fél év múlva – akkor már egy sör mellett, edzés után – árulta el, hogy ha akkor nem megyek vissza, elküldött volna az iskolából. Így kezdődött a tanítás. Az első hat hónapban csak erőnlétfejlesztés volt és nagyon furcsa, nagyon érdekes, számomra majdnem végrehajthatatlan koordinációs mozgásokat tanultunk. Vagy csak simán ültünk, de az az ülés, ami nekik teljesen természetes, nekünk pokoli fájdalom. Úgy fél év múlva kezdtünk alapgyakorlatokat, mozgástechnikákat gyakorolni.

 

– Három évig tanult Japánban. Mennyi gyakorlással érte el, hogy Mesterként tért haza?

 

– Hétköznap kétszer-háromszor jártam a Mester kétórás edzéseire, és szombat-vasárnap három-három magánórára is eljártam hozzá, éjszakánként pedig Sanyival gyakoroltunk a tetőn. Ott még ennyi edzéssel se lehettem volna mester, de Sadaharu Fujimoto megajándékozott egy fekete övvel, vagyis az első dannal, és azzal bocsátott utamra, hogy a tudásommal Magyarországon mester lehetek. Így jöttem haza fekete övvel, amit se technikai tudással, se mással nem érdemeltem ki. Úgy kellett tanítanom, hogy a Mesterrel alig volt kapcsolatom. A jócskán megelőlegezett dannal olyan bizalmat kaptam, amit sose tudok viszonozni.

 

Hidassy Tóth Katalin

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>