. Ma Márk napja van.
Bölcsődék napja- Jövőkép és kitüntetések
2011-04-21 15:16:18
Bölcsődék napja- Jövőkép és kitüntetések

Bölcsődék napja- Jövőkép és kitüntetések

Százhatvannál is idősebb intézményrendszer néhány éve, egyszer egy évben megünnepli létét, és jutalmazza, akik erre érdemesek. A bölcsődék napján XI. kerület, ÚJBUDÁN is szakmai nap keretében ünnepeltek és beszélték meg felelős tisztségviselők társaságában a bölcsődei intézményrendszer jelenét és a jövő lehetséges útjait.


A nézők soraiban foglaltak helyet, a kerületi bölcsődék munkatársai, talán nem meglepő, de szinte csak hölgyek érkeztek az egyes intézményekből. Az előadói asztalnál Serafin József, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Szarvák Mónika szakreferens, Budapest Főváros Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal képviseletében, Motilné Faggyas Ágnes az Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője, Szabóné Kormos Mónika a Delfino Bölcsőde és Családi Napközi fenntartója foglaltak helyet Molnár László, polgármester helyettes társaságában.

A kerületben 1947-ben nyílt meg az első gyári bölcsőde, míg a tanácsi üzemeltetésű 1950-ben nyitotta meg kapuit az apróságok előtt, amely a napközi otthonos ellátás mellett hétközi „bennalvós”- rendszerben is fogadta az apróságokat. Az eltelt, több mint hatvan évben sokat változott a bölcsődék száma és feladata is. Jelenleg kilenc, az önkormányzati bölcsik száma, ahol majd 900 gyerek elhelyezése biztosított, miközben 1400 gyerek várólistás. Nem könnyű a helyzet, ezért az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a civil kezdeményezéseket is, ahol a kicsik hasznosan tölthetik a hétköznapokat, és a jövőben még bátrabban támaszkodnak a civil kezdeményezésekre is. Pályázatokkal és egyéni támogatásokkal segítik a magánintézmények munkáját. Molnár polgármester helyettes elmondta, hogy Gazdagréten kísérleti jelleggel felállítanak egy konténer bölcsődét, kapcsolva az ottani „kőépülethez”, ahol 14 gyermek elhelyezése lehetséges. A kívülről nem túl csalogató mobil épület, belülről teljesen otthonosra alakítható, és át lehet helyezni az éppen demográfiai csúcson járó kerületrészbe, ha úgy alakul. Molnár polgármester helyettes azt is elmondta, hogy a kerületben szaporodó ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó cégekkel olyan szerződést kívánnak kötni, amiben a jövőben beruházók adott terület egészségügyi és oktatási stb. ellátásának kialakításából is részt kell, hogy vállaljanak. Ezt a hivatal un. területrendezési szerződések keretében kívánja majdan rendezni.  …


Szarvák Mónika szakreferenstől, Budapest Főváros Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal képviseletében megtudhatták az egybegyűltek, hogy a bölcsődék ebben az évben és 2012-ben szakmai és technikai átvilágításra egyaránt számíthatnak, és ebben kérte a résztvevők felkészült együttműködését.

Serafin József, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezető-helyettese pedig a tárca középtávú stratégiájának körvonalait mutatta be a hallgatóságnak. A tárca célja, hogy az egészségügyi ellátás területén megvalósuljon a rugalmas és szolgáltatás központú ellátás a kicsiktől, a sérülteken át a rászoruló idősekig. Az új, kialakítandó modell célja az átláthatóság, hatékonyság, célzottság, fenntarthatóság és a területi lefedettség javítása. Testre, helyre és konkrét szituációra szabott szolgáltatás csomagok kialakításában látja a tárca a jövőt, ahol a konkrét helyzetfelmérésben és az optimális kialakításban majdan az esetmenedzseri rendszer nyújt majd hathatós szakmai segítséget. A modell konkrét működéséről még szakmai egyeztetés folyik.

A bölcsődék napján bemutatkozott a Delfino Kreaitív játszóház, ahol bölcsőde és óvoda is működik, ahol a szülőkkel összhangban bábáskodnak a gyerekek felett, hogy tartalmasan és jókedvvel teljen a nap.

Végezetül kitüntetéssel köszönték meg jó néhány bölcsődei szakember munkáját, akik évtizedek óta vigyázzák a három éven aluliak testi és lelki egészségét, míg a szülők dolgoznak.

A szakmai napról készült képek a Galériában láthatóak

 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>