. Ma Vilmos napja van.
Drákói szigor
2013-08-28 11:25:20
Drákói szigor

Drákói szigor

Számba veszik az óvodásokat, mivel jövőre a hároméves gyerekeknek kötelező lesz napi négy órában részt venni az óvodai foglalkozáson. Magyarországon jelenleg valamivel több mint 341 ezer óvodás van , az óvodai férőhelyek száma 377 ezer. Az országban több helyen is lehetnek majd elhelyezési problémák, ezért az önkormányzatok segítségével felmérik a helyzetet, hogy egy év múlva lesz-e elég férőhely. A Figyelő Online-nak nyilatkozó óvodai pszichológus szerint nem lehet kötelezően háromévesen óvodába kényszeríteni egy gyereket. A szakember azt mondta: a kicsik ebben az életkorban  még nagyon különböző érettséggel rendelkeznek. Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke nem érti, miért ragaszkodnak a törvényalkotók a háromévesek kötelező óvodába járásához. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre.


2014. szeptember elsejétől annak a kisgyereknek, aki 2014. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában kötelezően részt kell vennie óvodai foglalkozáson. A jegyző a szülő kérésére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig ez alól felmentést adhat.

 

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke hangsúlyozta: évek óta mondják,  a gyerekek fejlődése szempontjából nem szerencsés háromévesen kötelezővé tenni  az óvodát. Az elnökasszony szerint jövő tavasszal az óvodai jelentkezéseknél probléma lehet majd Budapesten, Pest megyében, Észak-Magyarország több nagyvárosában és a kistelepülésén, valamint Dél-Alföldön is. Évek óta lobbiznak a törvényalkotóknál a köznevelési törvény új passzusa ellen. Fábián Katalin a Figyelő Online-nek azt mondta: szeretné megérteni a törvényalkotókat, miért gondolják, hogy a drákói szigor bárkinek is jó lesz. Valószínűleg sok gyereket még zsúfoltabb csoport szobákba kell kényszeríteni, mint eddig. Fábián Katalin úgy véli, az eddig is jól működő rendszernél kellene maradni, mégpedig annál, hogy legkésőbb ötéves kortól legyen kötelező az oviba járás.

 

A Figyelő Online által megkérdezett óvodapszichológus azt mondta, nem szerencsés merev határt szabni annak, hogy a gyerek hány éves korától járjon óvodába. Fontos figyelembe venni az egyéni fejlődésmenetet, amiben nagyok a különbségek a gyerekek között. A szakember példaként említette, hogy van, aki hároméves korában még nem képes leválni a szülőkről és szomorúan tölti el a napjait az óvodában, és a szokásos pár hetes beszoktatás után sem javul a hangulata. Olyan is akad, aki háromévesen még nem szobatiszta A pelenkás gyerekekre az óvodák nem készültek fel, hiszen amíg egyet tisztába tesz az óvónő, ki foglalkozik a többi 27-30 gyerekkel? Az is előfordulhat, hogy a hároméves kicsi nem képes még olyan szintű kommunikációra, amit az óvoda alkalmazottja megért. A szakember arra a kérdésre, hogy kell-e minden háromévesnek óvodába járni, egyértelműen azt mondta: nem lehet törvényileg szabályozni az óvodaérettséget.

 


A pszichológus határozott véleménye, hogy a csoportok létszámát tovább emelni nem lenne szerencsés, már most is olyan nagy a zajterhelés az óvodákban, hogy nem segíti egy kisgyerek egészséges fejlődését, ha a csoportlétszám növelésével még több zajjal terhelik. Emellett minél tnagyobb egy csoport létszáma, annál többet kell egymásra vagy a felnőtt segítségére is várni. A gyerekek lelki fejlődésével foglalkozó szakember szerint ha a gyerek már jobban tud késleltetni, kevesebb konfliktussal és csalódással tud a helyzetekhez alkalmazkodni.

 

Úgy tudjuk, az Új Széchenyi Terv forrásaiból a kormány 14,68 milliárd forintot biztosított óvodaépítési, bővítési, fejlesztési pályázatokra. Ezek a beruházások hat régióban: a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon megkezdődtek, így a férőhelyek száma 2014-re 5439 új férőhellyel bővül.

Kérdéseinkkel megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is egyelőre nem kaptunk választ arra, miért ragaszkodik a kormányzat ahhoz, hogy minden hároméves kicsit kötelező jelleggel oviba járjon 2014 szeptemberétől.

 

Forrás: Figyelő


Utoljára frissítve: 2013-08-28 13:41:34

További híreink
Ávós listázásba kezdett ismét a Figyelő
A Schmidt Mária uszító kezei közt acsarkodó hetilap ismét náci tempót nyom. A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos publikációs jegyzékének tanulmányozása után arra jutott...
2018-06-20 18:00:51, Hírek, Fókuszban Bővebben
Testével üzent a szentendrei kiállításszervező a meztelenül tiltakozó férfinak
Ennél nagyobb baj ne lenne az országban: derűs meztelenkedésbe torkollott Szentendrén az a vita, amely a Ferenczy Múzeumi Centrumban, a Czóbel Béla Múzeumban installációk...
2018-06-18 18:01:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már a kaszinóvajdára is haragszik Orbán – Mészárosé lehet a Vajna-birodalom
Jelentős átrendeződésekre kerülhet sor a médiapiacon akár még a nyáron – értesült több, feltehetően kormányközeli forrásból a Népszava.
2018-06-18 13:01:01, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár 2015-ig az miniszterelnök családjának vagyonosodása más kormányközeli vállalkozókéhoz képest nem volt szem...
Bővebben >>