. Ma Gedeon napja van.
Horthy-szobrot követel a Jobbik a Szent Gellért térre
2013-11-17 22:18:05
Horthy-szobrot követel a Jobbik a Szent Gellért térre

Horthy-szobrot követel a Jobbik a Szent Gellért térre

Horthy Miklós lovas zobrát követelték a Szent Gellért térre a szónokok azon a budapesti demonstráción, amelyet a Jobbik szervezett az egykori kormányzó 1919-es budapesti bevonulásának érvfordulóján.


Az egykori esemény hangulatát felidézendő a megemlékezők egy fehér lovat vezettek végig az egykori Horthy Miklós, jelenleg Bartók Béla úton a Kosztolányi Dezső tértől a Szent Gellért térig.

 

A 250-300 demonstrálót, köztük a Nemzeti Őrsereg és a Új Magyar Gárda egyenruhás, alakzatban vonuló aktivistáit több mint ötven ellentüntető fogadta a Szent Gellért téren.

 

Novák Előd, a Jobbik alelnöke a demonstráció kezdetén úgy vélekedett, hogy Horthy Miklós nem csupán mellszobrot, hanem egy egészalakos lovas szobrot érdemelne Budapesten, amelynek a Szent Gellért téren kellene helyet kapnia. Hozzátette: az egykori kormányzó ma is példát példát szolgáltathatna a magyar nemzetnek.

 

A politikus az első és második bécsi döntéssel kapcsolatban, a trianoni békeszerződés nyomán elcsatolt területek egy részének visszatérésére utalva úgy fogalmazott; „nem mondhatunk le soha elszakított honfitársainkról és területeinkről.”


Ezt követően a demonstrálók a fehér ló felvezetésével, nyomában hat lovassal, rendőri kísérettel végigvonultak a Bartók Béla úton. Út közben az őket kísérő kisteherautón elhelyezett hangszórókból Horthy-nóták, illetve a két világháború között született katonanóták és a kort idéző műdalok szóltak. A demonstrálók nemzeti színű, Árpád-sávos, jobbikos és székely zászlókat lobogtattak, és feltűnt egy lengyel nemzeti lobogó is.

 

Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya azt hangsúlyozta, hogy a Horthy Miklós által képviselt értékekre, a rendre, igazságra és békességre ma is nagy szükség van, mert veszélyben a nemzet.

 

A beszédeket a tér másik oldalán gyülekező, az Együtt-PM által szervezett ellentüntetők „nácik haza!”,  illetve „mocskos nácik” bekiabálásokkal és fütyüléssel próbálták megzavarni, s közben a „diktatúrák ideje lejárt” feliratú táblákat emeltek a magasba.

 

A Jobbik által szervezett megemlékezés záró aktusaként a résztvevők a székely-, az ellentüntetők pedig a magyar himnuszt énekelték.

Így sikerült egyszerre két himnuszt meggyalázni…

 

Ha a demonstrálók abbahagyják a székely himnuszt, és bekapcsolódnak a magyar eléneklésébe – már csak azért is, mert mást se hangoztatnak, mint magyarságukat –, utána pedig mégis eléneklik a székely himnuszt, akkor elhangzott mindkettő.

 

Ha az ellentábor csendben végighallgatja a székely himnuszt – mert himnusz –, aztán rázendít a magyarra, megadja a tiszteletet és emlékezteti a demonstrálókat arra, amit ők maguk szoktak hangsúlyozni. No, meg arra, hogy ez itt Magyarország, és a magyart áldja meg az Isten…

 

Győzött a dac, a vak gyűlölet mindkét fél részéről.

 

A magyarok nem tartották tiszteletben egy másik nép himnuszát, a magyarkodók pedig úgy döntöttek, egy másik nép himnusza az övék. (A szövegben „Csaba királyfi” nevének említése igazolja a kettős honfoglalást és azt, hogy székely és magyar nagyon hasonló nyelvet beszél ugyan, de nem egy nép.)

 

Az MTI tudósítói atrocitást nem tapasztaltak, a két tábort a rendőrök távol tartották egymástól.

 

Az évfordulóról megemlékezést tartottak Magyarok Világszövetsége szervezésében Kenderesen, a kormányzó nyughelyénél is szombat délután.

 

A 11. Kerületi Hírhatár munkatársa viszont tapasztalt atrocitást, bár nem volt ott a demonstráción. A Facebookra írta Lovas Zoltán felhasználó, hogy Csillag Ádám ismert ellenzéki rendező-operatőrt a villamoson azzal fenyegették, hogy elvágják a torkát, ha forgatni mer, továbbá megfenyegettek egy baloldali fotós lányt, hogy elbánnak vele, ha arcokat és bakancsokat mer fotózni.

 

Csillag forgatott, a lány fotózott…

 

Forrás: MTI


Képgalégia--->>>

Utoljára frissítve: 2013-11-18 09:59:28

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Bába Szilvia
A Himnuszt a rendezvény kezdetekor a Budai Parkszínpad előtt, a Szózatot és a Székely himnuszt pedig a rendezvény végén a Gellért téren énekelték el a résztvevők.
2013-11-18 16:30:04

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>