. Ma Emma napja van.
Húsvétolás a nagyvilágban
2011-04-21 20:36:33
Húsvétolás a nagyvilágban

Húsvétolás a nagyvilágban

Hamarosan véget ér a böjti időszak, amely nagypénteken csúcsosodik ki, és feltartóztathatatlanul elér minket a március 21-e utáni első teliholdat követő vasárnap és azt követő hétfő, azaz a húsvét, amely a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe.


Ezt a szép tavaszi ünnepet a negyvennapos böjt előzi meg hamvazószerdával kezdődően,  Jézus ugyanennyi napig tartó böjtölésének és kínszenvedésének emlékére. A szent megtartóztatás utolsó hetén, a nagyhéten, Krisztus diadalmas jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. A hagyomány szerint, az emberek ágakat törtek a fákról, és a szamárháton érkező Jézus elé szórták. Ennek emlékét őrzi a déli tájakon a pálmás, a hidegebb vidékeken pedig a barkás körmenet. Böjt idején csak hús nélkül készült ételek kerültek az asztalokra, ez alól kivétel csak a hal volt.

 

A kereszthalál

Jézus kereszthalálának emléknapja a nagypéntek. A templomokban ilyenkor passió játékkal,  az iskolákban pedig misztériumjátékokkal emlékeztek. Nagyszombat a tűzszentelés napja volt; A templom előtt vagy mellette raktak egy máglyát és ennek tüzével gyújtották meg a templom óriás - húsvéti gyertyáját A megszentelt tűz parazsából és szenéből tettek az állatok ivóvizébe, sőt a házban és a földeken is szórtak belőle. Nagyszombathoz kötődik a vízszentelés szokása is. A feltámadási körmenet a leglátványosabb nagyszombati szertartás, és ilyenkor ér véget a böjt is.  A katolikus hagyomány szerint ilyenkor a harangok némák maradnak, hiszen ekkor „Rómába mennek”

 

A keresztény országokban hasonlóan ,de mégis másképpen ünnepelik a húsvétot.

 

Ahány ház…

A Vatikánban;   A Vatikánban, a lateráni bazilikában az utolsó vacsorára emlékezvén, az egyházfő jelképesen tizenkét papja lábát mossa meg. Szent Péter-dómban pedig megáldják  a szent olajat. Csütörtöktől hallgatnak Róma harangjai, ahogy a világ összes katolikus templomában, és csak a feltámadás perceiben szólalnak meg újra. Nagypénteken a  Colosseumnál emlékezteti a pápa a világot Krisztus gyötrelmeire.  Vasárnap pedig tízezrek népesítik be  a római Szent Péter teret, hogy meghallgassák a pápa húsvéti üzenetét, és részesüljenek az urbi et orbi (városnak, világnak szóló) áldásában. 

Szicíliában a kisvárosokban sajátos szokás a honos;  A kisvárosokban a fiatalok Jézus és tizenkét apostolának szobrát hordozzák körbe a településen. Húsvét vasárnap pedig a templom előtt megelevenítik a feltámadás történetét. Az előadás csúcspontja az, mikor Mária gyászában lefátyolozva megjelenik, majd amint az apostolok elmondják neki, hogy fia feltámadt, ledobja magáról a fátylat s találkozik újra Krisztussal.

Latin temperamentummal: Spanyolországban  hangos jókedvvel feledtetik a Semana Santa, a nagyhét bánatát: a vidéki és a városi emberek egyaránt flamencót járnak. Aragóniában pedig  a nagypénteki dobolás különös szokása dívik. A Semana Santa Madridban igazi látványosság; az óváros szűk utcáiban kanyargó körmenetben vezeklők százai magas, csúcsos süvegálarcban cipelik keresztjüket, jó néhányan méteres vasláncot, béklyót erősítenek bokájukra, hogy kínjaikkal méltó módon emlékezzenek a Megváltó szenvedéseire.

Bárány is, torta is: Németországban nagypénteken letakarják a kereszteket, és szombat estig tartózkodnak a hús fogyasztásától. Vasárnap az ünnepi asztalra kerül  a piros tojás mellé a bárány alakú torta is.

Vízi locsolkodás;  A közismerten katolikus Lengyelországban nagyszombaton a családok felkeresik a templomokat, ahova kis kosarakban viszik a sonkát, a kolbászt, a kenyeret, a süteményt és a festett tojásokat szentelésre. A vasárnap pedig a mise után a terített asztalnál fogyasztják el reggelire a kosárkák tartalmát. Hétfőn a fiúk örömére megkezdődik a locsolkodás sok-sok vízzel.  

Csendesen Finnországban: Északi nyelvrokonaink csendesen ünneplik a húsvétot, ott a nagyhetet is csendes hétnek nevezik. Nagypénteken gyászruhát öltenek, tilos a tűzgyújtás, és nem lehet érintkezni sem az ismerősökkel, sem másokkal. A böjtöt is szigorúan betartják, enni csak naplemente után szabad. A gyermekek húsvétkor felnőttek segítségével a kertekben elrejtett húsvéti tojások és sütemények után kutatnak. Érdekes szokás a húsvéti máglya gyújtása: itt égetik el a karácsonyfákat. A húsvét így a télbúcsúztatás és a tavaszköszöntés ünnepe is.  


Mexikó mozgásban: A kereszténység egyik legerősebb országában,Mexikóban a húsvétot több mint két hétig ünneplik, Semana Santától Pascuáig. Semana Santa azt jelenti: Szent Hét. Ekkor emlékeznek Jézus tragikus életének utolsó napjaira Pascua pedig az a hét, amely húsvétvasárnaptól a következő szombatig tart, akkor Krisztus feltámadását ünneplik. Mexikó ilyenkor útra kerekedik, felkeresik a rokonokat, hogy együtt ünnepeljenek. Sok városban passiójátékot rendeznek, ahol a színészek  Krisztus korára emlékeztető ruhákat öltenek

 Fűzérek Kolumbiában; Itt a húsvétot vasárnap, a feltámadás napján ünneplik. Mindenki részt vesz a szentmisén, és a lányok fehér ruhát öltenek.  A tereket, a fákat füzérrel díszítik, és  Jézusról körmenetben emlékeznek meg. Általában kukoricából készült ételekkel, banánlevélbe töltött húsos zöldségekkel,  szószos fogásokkal, valamint a kukoricából, rizsből erjesztett különleges italokkal, „chichával” és „guarrússzal” ünnepelnek.  

Keresztúton - Jeruzsálemben a zarándokok – Jézushoz hasonlóan – keresztet visznek, miközben végigmennek a Via Dolorosán, a fájdalmak útján. A Fülöp-szigeteken, Cutud városában tizenegy férfi pokoli kínokat áll ki, miközben keresztre feszítteti magát nagypénteken. Kéz- és lábfejükön átütött szögeken lógnak órák hosszat a keresztfán a perzselő nap alatt, a vezeklés jegyében. 

 

 A böjtöt nálunk  is jóízű evés-ivás, közös családi ebédek, és vízzel vagy erősen illatozó kölnivel való locsolkodás zárja. Utóbbi időben divatba jött a kerti tojáskeresés is. A sonka és a piros tojás egy asztalról sem hiányozhat.

 

Kellemes, szép ünnepeket Kívánunk Minden kedves olvasónknak!

a Hírhatár lapcsoport

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>