. Ma Eszter napja van.
Kiállítás a Kocsis Szállón
2013-12-10 16:58:52
Kiállítás a Kocsis Szállón

Kiállítás a Kocsis Szállón

Magyar Tiborról bárki példát vehet. Feleségével, Mónikával a Kocsis Szállón él, de ötven évesen még az iskolapadot koptatja. Egy pillanatig se adja fel.

 

Magyar Tibor festőművész, Szász Endre és más neves festők tanítványa. Műveiből a a Kocsis Szállón (Kocsis utca 24., a Kocsis utca 3. és 9. között található) nyílt kiállítás, amely januárig megtekinthető. A megnyitón Bellák Gábor művészettörténész méltatta a naiv művészt, utána pedig elbeszélgetett vele, ellátta hasznos tanácsokkal.

 

– Tizenhat évesen kezdtem dolgozni a téglagyárban. Már akkor alkottam, amikor csak tehettem, plaketteket csináltam. Rajzolni mindig szerettem. Azokat ott – mutatott Magyar Tibor a terem végében felállított tablókra – trolin és metrón rajzoltam. Annyi ilyen összegyűlt, hogy ki kellett válogatni a legjobbakat.

 

Festeni hol tud?

 

– Az V. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Magyar utcai helyiségében, vagy kint, a szabadban. Már, ha van mire. Ezeket a képeket pár száz forintért kapható farostlemezre festettem, de most még arra se futja. Tavaly érettségiztem Iványi Gáboréknál, és most is az Oltalomhoz járok egyéves OKJ-képzésre. Szociális gondozó leszek, reggeltől délutánig az iskolában ülök.

 

Miből élnek?

 

– A feleségem kap 22 ezer forint szociális segélyt, amiről hamarosan le kell mondania, mert kap helyette 45 ezer forint támogatást. Emellett alkalmi munkásként takarítani jár. A szállót és a legszükségesebbeket ki tudjuk fizetni, de a művészfesték nagyon drága, nem beszélve a vászonról, a vakrámáról és a keretről.

 

– Vászonra szeretne festeni?

 

– Igen, és természet után. Amit itt lát, mind fénykép alapján festettem. Ha majd telik vászonra, először lerajzolom, amit meg akarok festeni, de nem egyszer, hanem nyolcvanszor, százszor, hogy a kezemben legyen. Most épp csak papír és ceruza áll a rendelkezésemre, de nem baj, amíg nincs más, gyakorlom a rajzolást.

 

Beszélgetésünket meg-megszakította egy idősödő asszony, aki örömmel csodálkozott rá, hogy a szerény férfi, akivel egy emeleten lakik, festőművész. A nevét se tudta, a kiállítás megnyitójáig csak köszönőviszonyban voltak. Az asszony ámulva nézte végig a képeket, mindegyiknél megállt, és rákérdezett, mikor, kiről készült, a művész pedig – láthatóan büszkén – megtartotta élete talán első tárlatvezetését.

 

Galéria -->

Utoljára frissítve: 2013-12-10 17:05:55

További híreink
Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
Több mint két évtizedes kísérletezés után sikerült új tulajdonost találni a Bócsi-kastélyra, amelyet a Kádár János sofőrjéből lett milliárdos, Bócsi András építtetett.
2024-05-12 10:08:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze, 22 év után elhagyja a Nemzeti Színházat, miután Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését.
2024-05-04 09:41:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szóval itt van ez a Magyar Péter
Láttam, de mivel utálom a tömeget, túl közel nem merészkedtem hozzá. Most, hogy meghallgattam a Puzsérral lefolytatott "hard talk" műsorát, veszem a bátorságot először ös...
2024-05-04 09:41:25, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az alábbiakban a Nemzet Színésze, Cserhalmi György sorait közöljük, amelyet a Színház Online szerkesztőségéhez...
Bővebben >>