. Ma Gedeon napja van.
Már a döntőbe jutásért folyik a csata- Férfi kosárlabda Eb
2011-09-14 22:24:01
Már a döntőbe jutásért folyik a csata- Férfi kosárlabda Eb

Már a döntőbe jutásért folyik a csata- Férfi kosárlabda Eb

 Születtek nagy meglepetések is a Litvániában zajló Férfi kosárlabda EB középdöntőjében. Összeállt a legjobb nyolc mezőnye, ahol a győztesek egyenes kiesésben menetelnek a döntőig. A tét továbbra is a londoni olimpia, hisz az első két helyezett már biztosan ott lesz

 

A huszonnégyes mezőnyből tizenketten folytatták a középdöntőben Itt már nem minden a papírforma szerint zajlott. A ragyogóan kezdő grúzok két vezérjátékosa is lesérült, az egyik az Atlanta kiváló lepattanozója, Pacsulia volt, így nem fértek be a legjobb nyolcba, akár az anyaországában nemzeti hősként tisztelt Nowitzckyvel felálló német válogatott. Búcsúztak a törökök is, akik tavaly vb döntőt játszottak az USA válogatottjával és a szakemberek most is a dobogó valamelyik fokára várták a több NBA-ban is jegyzett kosarassal bővelkedő társaságot. Igaz, hogy a szerbektől csak egy ponttal kaptak ki, de ez a kosárlabdában magabiztos győzelemnek számít. Így lehet, hogy a török nemzeti lemarad a jövőre esedékes olimpiáról is.

Meglepetés befutók is vannak a nyolc között. Elsősorban Macedónia nemzeti válogatottját várták nagyon kevesen a legjobbak közé, gondolom, ők maguk is meglepődtek. Ilyenkor minden meccs már bónusz, és emiatt sokkal felszabadultabban, lazábban játszik egy-egy csapat, ahogy mondják az esélytelenek nyugalmával. Na, ezzel a mentalitással lehet nagy meglepetéseket is szerezni.

Sokan csodálkoznak, hogy a válság sújtotta görög együttes is vette az első két forduló akadályait. A nagy nevek közül már kevesen vállalták a válogatottságot, így erősen fiatalított együttessel utaztak a hellének Litvániába. Bár a görögöket sosem szabad leírni, hiszen nem hiába voltak már a kontinens legjobbjai is. Az egyenes kieséses szakaszban a franciákkal vívott csatában kell eldönteni a továbbjutót. Egyik társaság sem adja fel könnyen, sőt a galloktól a tavalyi csúfos foci vb után a közönség igen jó eredményre számít kárpótlásképpen. Bizonyára jó kis meccs lesz. Az oroszok a szerbekkel csapnak össze. Ha jó napot fog ki a két társaság, a nagyon fiatal szerb és a tapasztalt orosz akkor ragyogó mérkőzés kerekedhet a semleges nézők számára is.


 

Mérkőzés - impressziók

A kieséses kör, a negyeddöntők első mérkőzésén a szimpatikusan játszó szlovén válogatottat búcsúztatta a korábbi EB győztes spanyol válogatott . Zöld/fehér mérkőzés volt ez. A szlovénok zöldben, a spanyolok fehérben Iszonyatos iramban kezdett a szlovén csapat, próbálta meglepni és megfogni a spanyol gárdát. Az első negyed az övék is volt. A második negyedtől már ébren volt a Pau Gasol vezette társaság is , és lépésről lépésre ledolgozta hátrányát, majd a vezetést is átvette. A szlovénok az utolsó percig meccsben voltak, harcoltak, küzdöttek, de nem bírtak a spanyol együttessel, így ők már csak 5-8 helyért szállhatnak ringbe.


A nap másik mérkőzését az esélytelen, de magabiztosan továbbjutó Macedónia játszotta a házigazdákkal. A litvánok végig hatan voltak a pályán, hiszen a sportcsarnok tele volt zöldbe és sárgába öltözött szurkolókkal, és ott volt a sárgába borult, maroknyi macedon tábor is persze. A mérkőzés litván fölénnyel kezdődött, miközben a Jugoszláviából kinőtt fiatal köztársaság vezérembere, az USA-ból honosított színes bőrű  Mc Calebb biztosan dobálta a kosarakat a versenybe maradásért. Eleinte úgy tűnt, hogy a macedónok mindent egy lapra tettek: A másik négy játékos feladta volt utat nyitni  fekete csapattársuk részére. Majd lassan felhitték a macedon kosarasok, hogy van keresnivalójuk a játéktéren , és már a többiek is bátran dobtak közelről , távolról egyaránt. Így a félidőre elfogyott a meggyőző előny. A szünet után is folytatódott a macedónok lendülete, és a litvánoknál egyre többször jelentkezett üzemszünet, amikor csak tüzeltek, de nem találtak. Izzasztó és kemény  csatát vívott a két válogatott. A litvánok magukért és a hazai közönségért, a macedónoknak pedig megjött az étvágya, és elhitték, hogy akár nyerhetnek is. Aki a meccs előtt úgy gondolta, hogy milyen mázlista is a litván válogatott a neki utalt ellenfél miatt, az bizony nagyot tévedett. Ezen az estén mindenki láthatta, hogy  ez a déli állam nem véletlenül került a legjobb nyolc közé. A végjáték az idegek harca volt, amit a litvánok nagy bánatára a macedónok bírtak jobban. Így, ha egy ponttal is, de Litvánia búcsúzott a döntőbe jutás lehetőségétől, és már legjobb esetben is 5. lehet. Gyászba borult a sportcsarnok, a csapat és talán egész Litvánia is...

A lelkes és tudással is felvértezett macedónok, akiket a Vitaminka támogat ,a spanyol válogatott legyőzésével akár döntősök is lehetnek, de legrosszabb esetben is ott vannak 2011-ben Európa négy legjobb csapata között.  (szolcsánszky)

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>