. Ma Andrea napja van.
Miért gyakoribb a nőknél az ínyprobléma?
2020-04-15 13:09:33
Miért gyakoribb a nőknél az ínyprobléma?

Miért gyakoribb a nőknél az ínyprobléma?

A nők szájhigiéniája

 

Általában elmondható, hogy a hölgyek több időt fordítanak a fogaik ápolására, így magától értetődő lenne, hogy azok sokkal egészségesebbek és a szájüregük is hasonlóan higiénikusabb. Kutatások bizonyították, hogy a nők nagyjából kétszer annyi időt töltenek a fogaik tisztán tartásával, mint a férfiak, azaz betartják a 3 hónapig tartó fogkefe használatot, míg a férfiak hajlamosak csak félévente cserélni a fogkeféjüket. Persze ezek a szokások személyenként változnak, de nagy átlagban elmondható, hogy igazak.

 

Ugyanez igaz a hatékonyságra is, hiszen sokkal több nő használ elektromos fogkefét, mint férfi, amivel meglehetősen nagyobb intenzitással és alapossággal védik a fogaikat. Sőt, jelentősen többet költenek szájápolási termékekre is, valamint gyakrabban látogatják a fogászati rendelőt is. Ilyenkor akár az aktuálisan szükséges, akár esztétikai kezelésekre is jelentkeznek, aminek során jóval többet tesznek a foguk egészségéért. Végül pedig jobban ragaszkodnak a fogkeféjükhöz, így ritkábban veszik kölcsön a társukét. A fentiek fényében pedig meglehetősen meglepő a kérdés, hogy miért érinti mégis jobban a nőket a felmerülő szájüregi problémák tömege, mint a férfiakat.

 

A kulcs: hormonális változás

 

Az emberi, különösen a női test állandó változásban van. Ennek fényében igazán nem meglepő, hogy bizonyos időszakok nehezebbek, hiszen egy hormonális változás megy végbe a szervezetben, aminek hatása van a szájüregre is.

 

A pubertás az első ilyen idő, amikor felborul az addig stabil hormonháztartás, hiszen elkezdődik az ösztrogén és a progeszteron termelődése. Ennek hatására sérülékenyebb lesz az íny, és könnyebben termelődnek a plakkok.

 

A másik ilyen időszak a menstruáció, ami havi rendszerességgel is indikálhat problémát. Ilyenkor 1-2 nappal a ciklus előtt kialakul az íny érzékenysége, és a vérzés befejeztével el is múlik a probléma.

 

A fogamzásgátlók is okozhatnak ilyen panaszokat, mivel kicsit felborítják a hormonháztartást.

 

Nem meglepő módon ide tartozik a várandósság, ami minden esetben hatással van az anya szervezetére. Ilyenkor a hormonok megbolondulnak, így bekövetkezhet ínygyulladás, de akár szélsőséges esetben a fogak szuvasodása, elvesztése is. Ebben az időszakban nagyon kell ügyelni a megfelelő szájhigiéniára.

 

Végül pedig a menopauza vagy klimax időszaka is sokat fordít a női hormonális egyensúlyon, és jellemző az ínygyulladás.

 

Mivel ezek bármikor bekövetkezhetnek, így nagyon fontos, hogy megfelelő szájhigiéniával rendelkezzünk, hiszen ezzel tehetünk a legtöbbet a megelőzésért.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>