XI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A levegőben lóg a Citadella ügye

XI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.03.18.
 Hétfő
Ma Sándor napja van.
Holnap József napja lesz.
   EUR árfolyam
   314,33 Ft
   CHF árfolyam
   276,64 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 18. 22:39     


A levegőben lóg a Citadella ügye
Újbudának már, a kabinetnek még nem kell

Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak „papíron” van gazdája a főváros egyik legforgalmasabb, évi kétmillió látogatót vonzó turistalátványosságának.

 

Jelenleg ugyanis Újbuda önkormányzata, az ügyben illetékes tárca és az állami vagyonkezelő sem nyilatkozik arról, ki és miként képzeli el a Citadella jövőjét, mikorra várhatók a korábban ígért fejlesztések. Mindez annak tükrében különösen furcsa: épp egy évvel ezelőtt kezdett rendrakásba a Citadellánál a kormányzat. A kabinet – mint arról korábban többször is írtunk – 2013 elején nekilátott, hogy rendet vágjon a Citadellánál.

 

Ez korántsem volt indokolatlan, miután a Citadellánál lévő vállalkozások egy része olyan szerződések alapján működött, amelyek jogszerűsége, érvényessége megkérdőjelezhető volt. Tény viszont az is: a kormány olyan vállalkozót is kis híján ellehetetlenített, aki érvényes, jogszerű kontraktus alapján dolgozik évtizedek óta.

 

Mindennek szerepe volt abban, hogy első nekifutásra kudarcot vallott az ügyben eljáró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca második, jobban előkészített őszi próbálkozása már sikeres volt. Az Emmi arra hivatkozva, hogy a Citadella eddigi hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, októberben felszólította az ott működő cégeket: adják át az általuk használt területeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV).

 

A vállalkozások elfogadhatatlannak tartották a tárca eljárását, többen bírósághoz fordultak, ám kénytelenek voltak az MNV-nek „birtokba adni” a területet. (Ettől függetlenül a boltok, üzletek ma is működnek, de már csak ideiglenesen.) Mindezek után még a múlt év végén a Citadella vagyonkezelői jogát Újbuda önkormányzata kapta meg ötven évre. A fideszes vezetésű kerület ekkor nagyszabású tervekről számolt be, ám egy hónappal később váratlanul lemondott a vagyonkezelői jogáról. Ezt egy lapunk birtokába került dokumentum „magyarázta meg”: ebből kiderül, hogy az önkormányzat aligha önszántából lépett vissza.

 

Információink szerint a kabinet késztette erre: a kormány ugyanis a kerület helyett inkább a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek adná a Citadellát. (Ennek az állami cégnek lesz a feladata a Városligetbe tervezett múzeumi negyed létrehozása a terület vagyonkezelőjeként.) A decemberben történtek után most azt szerettük volna megtudni: mi lesz a Citadellával? Válaszokat azonban nem kaptunk. Újbuda önkormányzata – amely hivatalosan még mindig a Citadella vagyonkezelője – nem nyilatkozik az ügyről. Információink szerint azért, mert még a vagyonkezelői jog visszaadásáról szóló tárgyalások sem kezdődtek el.

 

A jelenlegi helyzet kialakulásában komoly szerepet vállaló Emmi ma már távol tartaná magától az ügyet, hiszen megkeresésünkre azt írták: „A Citadella állami vagyon, a vagyonkezelésével kapcsolatos kérdések az MNV Zrt. hatáskörébe tartoznak.” Az MNV, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, szintén nem nyilatkozott arról, mi a szándékuk a Citadellával. De még azt sem árulták el, hogy pontosan mi van „folyamatban” és az mikor ér véget.

 

Forrás: Népszabadság

 

 


További hírek

  A Márciusi kiáltvány - 1848 márciusának üzenete a mai ellenzékhez
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Már Rogán irányítja az Európai Uniót is
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Ne legyenek illúzióink: a migránspropaganda végeredménye az új-zélandi borzalom
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Amikor vége lesz a sztorinak – mert egyszer vége lesz
2019. 03. 16. 15:28 hirhatar.hu
  Márciusi ifjak helyett ásító inasok
2019. 03. 16. 09:50 hirhatar.hu
  MTI-cenzúra a szabad sajtó napjára
2019. 03. 14. 18:01 hirhatar.hu
  Lassan temethetjük Magyarországot: Schmidt Mária kezébe került a rendszerváltás meghamisítása is
2019. 03. 14. 17:30 hirhatar.hu
  A Bayer nevű zsúr'náci megugatta a főnöke főnökét
2019. 03. 14. 13:46 hirhatar.hu
  Egy kis farok csóválná az Európai Uniót
2019. 03. 14. 13:46 hirhatar.hu
  Féldisznó helyett lovagkeresztet kapott a Mészáros Médiaholding liblingje
2019. 03. 13. 16:11 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport