XI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A századik- Mikszáth bemutató a jubileumi évadban

XI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 12. 18. 13:30     


A századik- Mikszáth bemutató a jubileumi évadban
A Karinthy Színház századik bemutatójaként egy igazi klasszikust választott. Mikszáth örökbecsű kisregénye, a Szent Péter esernyője Deres Péter átiratában került színpadra. A két felvonás alatt az ismert szerelmi lánc és egyéb bonyodalmak mellett az is kiderül, vajon lehet-e európai település a tót Glogovából? Ezen fáradozik ugyanis a falu elitje Gongoly, Szlávik, Majzik és Adameczné.

A Karinthy Színház századik bemutatójaként egy igazi klasszikust választott. Mikszáth örökbecsű kisregénye, a Szent Péter esernyője Deres Péter átiratában került színpadra. A két felvonás alatt az ismert szerelmi lánc és egyéb bonyodalmak mellett az is kiderül, vajon lehet-e európai település a tót Glogovából? Ezen fáradozik ugyanis a falu elitje  Gongoly, Szlávik, Majzik és Adameczné.


Ki ne ismerné Mikszáth kisregényét, amit a Jó palócok és Tót atyafiak mellett, még az is olvasott, aki nem kimondottan rajong a realizmus kimagasló képviselője iránt. Éppen emiatt aztán mindenkinek van egyfajta képe Glogováról, Adamecznéről, Wibráról, Szlávikról és a többiekről, és ha nem ezzel szembesül a színházi estén, akkor nagy lehet a csalódás. Éppen ezért fokozott kíváncsisággal is ül be a néző, vajon visszaköszönnek-e a sok tíz éve elképzelt figurák? Mit tud nyújtani egy száz esztendőnél is öregebb történet?

Nyújt, sok mindent, elsőként is azt, hogy nincs új a nap alatt, meg azt, hogy öreg történet, nem vén történet, ha  a hangvételét, párbeszédeit egy cseppnyi  aktualitással színesítjük, és ha mindehhez nagyszerű játszótársakat választunk.

Frissítésképpen egy kicsit az elbeszélés. Az események két fő szálon bonyolódnak. Az egyiken ott Wibra Gyuri, a gazdag Gergelits neves ügyvéddé lett törvénytelen gyermeke, ki mániákusan keresi örökségét. A másik szál Glogovára vezet, ahol az új pap érkezése után felpezsdül az élet, mikor annak árván maradt kicsi húga, Veronika is megérkezik. A mozdulatlanságból kitörő falucska vezetői, a vének avagy bölcsek tanácsával és Adamecznével együtt azon fáradoznak, hogy euro-konformmá tegyék a tót települést.

A történet egyszerűségéből adódóan akár mai is lehetne, hisz sokan kergetjük, gyakran,  értelmetlenül is a pénzt, és a szerencsések, ha utolérik, csak akkor látják meg, hogy milyen értelmetlen vállalkozásba kezdtek.  Az sem vitatható, hogy a hit csodákra képes, és talán az sem, hogy a szerelem, néha képes bármit legyőzni.

A két felvonás alatt erős adagokban, de egyenletesen kapjuk az irónia, az önirónia mellett a romantikát is, és ez a jól összeállított mix garantálja a kétszer egy óra remek szórakozást.  Mindez történik nagyszerű színészek tolmácsolásában. Egri Kati, mint Adamatzné és Pogány Judit Münczné szerepében sziporkáznak a színpadon, s az ő erőteljes jelenlétük a többieket is nagyszerű alakításra sarkallja a két felvonás során. A két szerelmes Veronika ( Kis Ramóna)  és Wibra Gyuri ( Klem Viktor) találkozása felülír minden korábbi tervet, és a nézők végiggyönyörködhetnek egy szerelem szép pillanataiban a megismerkedéstől a boldog beteljesedésig.

Madame Kriszbay, társalkodónő szerepében Fésűs Nelly igen figyelemre méltó jelenség, ahogy a finnyás dámától a belevaló özvegyig megmutatja egy magányos nő számtalan arcát. Ancsura ( Vándor Éva) Wibra anyja a színházi átgondolásban nem kap túl nagy hangsúlyt, de a kevés pillanatot, mikor a szerető kedves és a féltő anya szerephez jut, nagyon hangsúlyosan ott van lénye színpadon.

A férfi szereplők teljesítménye is hibátlan, és nagyon hiteles; a pap, a szerető fivér, ki sodródik az árral, a glogovai elöljárók, a pénzéhes nagybácsi, Szent Péter és annak hitt Müncz, mind megannyi színes, gyarló, de szeretnivaló figura.

Igazi karácsonyra való történettel ajándékozta meg a nézőközönségét századik bemutatóján a Karinthy Színház, ahol persze fontos szerephez jut a zöld virágokkal díszített, piros esernyő.( szolcsánszky) Képek a GALÉRIÁBAN

 SZEREPLŐK

Münzné, zsidóasszony

POGÁNY JUDIT

Ancsura, Wibra anyja

VÁNDOR ÉVA

Adameczné, glogovai parasztasszony

EGRI KATI

Lonka, a lánya

BALÁZS ANDREA

Wibra György, besztercei ügyvéd

KLEM VIKTOR

Szlávik, glogovai egyházfi

LIPPAI LÁSZLÓ

Gongoly, glogovai paraszt

TÓTH ZOLTÁN

Majzik, glogovai tanító

LÁZÁR BALÁZS

Bélyi János, glogovai pap

PUSZTASZERI KORNÉL

Bélyi Veronika, a húga

KISS RAMÓNA

Sztolarik, Wibra gyámapja

NÉMETH GÁBOR

Billeghi, Bélyiék szolgálója / Szent Péter

KISS GÁBOR

Madame Kriszbay, társalkodónő

FÉSŰS NELLY


Rendező: KARINTHY MÁRTON

 


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport